Teheranul dispune în prezent de 2.784 de centrifuge instalate la Fordo, dar nu înregistrează nicio creștere a numărului de centrifuge aflate în producție, subliniază AIEA în ultimul său raport asupra situației din Iran, pe care AFP l-a putut consulta.
Republica islamică are de-acum capacitatea, dacă dorește acest lucru, să crească net producția de uraniu îmbogățit la Fordo, o instalație construită într-un munte, în apropiere de orașul sfânt Qom, în centrul țării.
Îmbogățirea uraniului în Iran se află în centrul unui conflict între Teheran și marile puteri.
Uraniul îmbogățit este utilizat pentru producerea de energie electrică sau izotopi utilizați în scopuri medicale la diagnosticarea anumitor tipuri de cancer, dar purificat până la un nivel de 90% intră în fabricarea armei atomice. Iranul nu îmbogățește uraniu peste nivelul de 20%.
Marile puteri și Israelul suspectează Teheranul că vrea să se doteze cu arma atomică, lucru dezmințit insistent de regim.
Agenția ONU reiterează totodată în acest document faptul că, în lipsa unei cooperări suficiente din partea Republicii islamice, nu este „în măsură (…) să conchidă că toate materialele nucleare din Iran sunt (utilizate) în scopuri pașnice”.
Ea a acuzat, de asemenea, autoritățile iraniene că i-au subminat eforturile de verificare la instalația militară de la Parchin, lângă Teheran, unde Agenția ONU vrea să efectueze o vizită de aproximativ un an.
„Date fiind activitățile considerabile care au fost și continuă să fie întreprinse de către Iran la (…) Parchin, capacitatea Agenției de a efectua o verificare eficientă, atunci când va avea acces la această instalație, va fi grav subminată”, a subliniat Agenția ONU.
AIEA suspectează Iranul că a efectuat la Parchin testări ale unor explozii care pot avea aplicații în domeniul nuclear.